Toont alle 4 resultaten

Whey Protein

Wie kent nu niet de eiwitten shake? Ze zijn makkelijk en lekker om in je dieet te combineren. Maar weet je ook waar het allemaal goed voor kan zijn? Neen, het is echt niet alleen om die grote spierballen te kweken! In dit artikel kom je alles te weten over whey protein, ofwel proteine.

Wat is Whey Protein

Waar zitten eiwitten in? Whey protein is eigenlijk een bijproduct van de productie van kaas. Wei is het vloeibare deel van melk dat ontstaat bij de productie van kaas. Deze substantie is bijzonder rijk aan eiwitten. Vervolgens wordt het gedroogd en zo ontstaat het eiwitpoeder, het bekende wei eiwitpoeder. Velen zeggen dat dit het beste eiwitpoeder is dat er bestaat.

Het eiwitpoeder kan in melk, water of sap worden toegevoegd om de bekende eiwitshake te maken. Maar proteine poeder wordt ook wel gebruikt als additief in bakkerijproducten, zuivel, zoetwaren en andere eiwitten voeding. Je kunt dus veel meer met eiwitpoeder.
supplement

Wat doet proteine?

In elke cel van ons lichaam bevinden zich eiwitten. Daarom heb je eiwitten voeding in je dieet nodig om te herstellen en om nieuwe eiwitten aan te maken. We proberen ons dieet daarop af te stemmen zodat we voldoende eiwitten voeding binnen krijgen. Maar dat is niet altijd even eenvoudig.

In sommige situaties zoals bijvoorbeeld bij het beoefenen van intensieve sporten, heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Door proteine poeder te nemen, kun je makkelijker zorgen dat je eiwitgehalte op peil blijft. Andere producten die kunnen helpen bij intensieve fitness sessies zijn een preworkout voor extra energie en creatine waardoor je sterker wordt.

Ook is aangetoond dat eiwitten eten het immuunsysteem versterkt, de eiwitafbraak verminderd, helpt bij vetverbranding en de spiersynthese verhoogd. Nog meer vet verbranden? Kies dan voor een Fat Burner.

Tijdens een fitness sessie of zware fysieke arbeid ontstaat er een negatieve eiwitbalans, hoe langer de training of de arbeid doorgaat, hoe meer de eiwitbalans in het rood zakt. Dit veroorzaakt een verlaging van de spiersynthese. Door het gebruik van proteine poeder, blijft de eiwitbalans positief en de spiersynthese hoog. Spieropbouw wordt zo versneld. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een whey protein shake of proteine repen.

Zware training kan ook kleine scheurtjes in de spieren veroorzaken. Dit veroorzaakt spierpijn. Whey protein isolate zorgt voor een sneller herstel en zo kom je sneller van je spierpijn af. Een ander product wat hierbij kan helpen zijn BCAA Aminozuren.

Welke proteine is het beste?

Er zijn drie soorten wei eiwit: whey concentraat, whey protein isolate en whey hydrolisaat. Wat zijn de verschillen?

Concentraat
Dit is de meest gekochte variant. Het bevat een eiwitpercentage tot 80% het overige percentage zijn koolhydraten, vetten en vezels. Maar daarnaast zitten er nog veel meer natuurlijke en nuttige voedingstoffen in die van nature in wei voorkomen. Dit heb je in vele verschillende varianten zelfs in de vorm van een proteine reep, proteine pannenkoeken of proteine brood.

Whey concentraat is niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Isolaat
Een nog iets zuiverdere vorm van eiwitten. Het eiwitgehalte gaat van 85 tot 90%. Hierdoor zitten er minder koolhydraten, vetten en lactose in. Door het zuiveringsproces is het ook de extra nuttige voedingsstoffen verloren die wel in concentraat nog zitten.

Eén van de whey protein nadelen is dat door het productieproces teveel eiwitten zijn natuurlijke eigenschappen verliezen. Ook wel denaturatie genoemd. Het effect van dit eiwit is daarom aanzienlijk verminderd.

Hydrolisaat
Het meest pure wei eiwit. Deze vorm is dermate bewerkt met enzymen dat het direct kan worden opgenomen door de darmen. Je kunt het zien als een voorverteerde vorm van wei eiwit. Het is al gehydrolyseerd. Normaal doet het lichaam dat zelf. Maar bij deze vorm kan het lichaam direct beginnen met het opnemen ervan. Om die reden is dit de ideale vorm voor mensen met lactose intolerantie of darmproblemen.
bodyenfit

Welke van de drie is dan de beste?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Elk lichaam is anders en elke vorm van eiwitten werkt voor elk lichaam anders. Aan de hand van de kenmerken die hierboven omschreven staan, kun je kiezen welke het beste voor je is.

Als je whey protein shake koopt, controleer of er ook echt een eiwitgehalte in zit van zeker boven de 70%. Goedkope merken willen nog wel eens het gehalte verlagen en dan heb je er niets aan. Controleer sowieso al je supplementen!

Tegenwoordig heb je zelfs plantaardige eiwitten. Ideaal voor mensen die graag plantaardig willen eten. Voor ieder wat wils dus.

Wanneer eiwitten nemen?

Wanneer neem je nu proteine poeder? Of hoeveel eiwitten per dag? Er zijn verschillende situaties te bedenken waarom je zou willen starten met een whey protein shake. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Afvallen: doordat eiwit een vullend gevoel geeft is het makkelijker om minder te eten. Ook bevordert het de vetverbranding. Als mensen lijnen, verliezen ze vaak veel spiermassa. Dankzij wei verliezen ze juist hun vetmassa en behouden of versterken ze hun spiermassa.
  • Tegen spierpijn: je proteine dieet rondom het sporten kan aanzienlijk je spierpijn verminderen of voorkomen. Dus, neem een lekkere eiwit shake na een rondje hardlopen en je zweeft de volgende dag nog net zo soepel rond.
  • Spieren kweken: de impact van proteine is groot op je spieren. Als je krachttrainingen doet en proteine in je dieet combineert, zal je spiermassa veel sneller toenemen.
  • Te hoge bloeddruk: Dankzij de invloed van whey op stikstofoxide productie, dat een rol speelt in de bloeddrukregulatie, verlaagt of reguleert wei de bloeddruk wanneer deze te hoog is. Het zorgt namelijk ook voor de elasticiteit en flexibiliteit van de bloedvaten. Mensen met een goede bloeddruk krijgen overigens geen lage bloeddruk door het nuttigen van wheyprotein.
  • Immuunsysteem verhogen: ben je net verkouden geweest of komt het griepseizoen eraan? Dankzij het positieve effect van wei eiwit op glutathion krijgt je immuunsysteem een boost.

Wat zit er in whey protein?

Wei eiwit bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, melksuikers afkomstig van koemelk, vitaminen, mineralen, aminozuren zoals BCAA en Glutamine. De biologische waarde van whey protein is 104. Ter vergelijking: een kippenei heeft een waarde van 96.

Supplementen