Toont alle 5 resultaten

Wat is omega 3?

Omega 3 visolie zijn vetzuren. Maar eigenlijk is het een verzamelnaam voor 11 verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren.

De bekendste vetzuren zijn waarschijnlijk alfa-linoleenzuur (ALA) en het visvetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam.

Ze beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten. Het is dus aangeraden om het onderdeel te maken van je dagelijkse voeding en fitness.

Je lichaam kan deze vetzuren zelf ook aanmaken, maar dat gebeurt in kleine hoeveelheden.

Waar zit omega 3 in?

Je kunt omega 3 vetzuren terugvinden in plantaardige olie, bijvoorbeeld lijnzaadolie en raapzaadolie. Maar het zit ook in diverse noten, waaronder walnoten. Ook zaden en plantaardige (dieet)margarines bevatten omega 3 vetzuren.

De zaden waar de vetzuren het meest in voorkomen zijn:

  • lijnzaad
  • hennepzaad
  • chiazaad

In kleine hoeveelheden zit ALA in vlees en in groene bladgroenten.

Zowel het visvetzuur EPA als het DHA zit voornamelijk in schaal-en schelpdieren. En ook in vette vissoorten. Hierbij kun je denken aan makreel, zalm, haring, sardines en forel. Witte vis bevat ook vetzuren, maar minder dan de vette vis.
voedingssupplementen

Waar is omega 3 visolie goed voor?

Er worden veel voordelen toegekend aan het gebruik van visolie. Omega 3 visolie staat erom bekend dat het een gunstige invloed heeft op de ontwikkeling van het brein. Dit betekent dat inname van DHA tijdens de zwangerschap zorgt voor een goede hersenontwikkeling. Het draagt ook bij aan een gezond netvlies voor de baby.

Daarnaast is het algemeen bekend dat de inname van omega 3 vetzuren kan bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Het heeft ook een gunstige invloed op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.

Niet alleen van Fat Burners kun je afvallen ook visolie speelt een rol in het afvallen. Bovendien draagt het bij tot een verbeterde bloedtoevoer. Dat heeft tot gevolg dat er bij beweging, een betere verbranding van het lichaamsvet plaatsvindt. Ook heeft het positieve invloed op het verminderen van de vetopslag in je lichaam.

Welke omega3 is het beste?

Het advies is om maximaal 200 mg visolie per dag in te nemen. Deze dosis wordt door Het Voedingscentrum aanbevolen.

Je kunt de Omega 3 vetzuren in verschillende vormen kopen, namelijk als capsules of in de vorm van pillen.

De keuze die je maakt is dus afhankelijk van je eigen voorkeur. De omega 3 capsules bevatten een vloeibare vorm van visolie. Daarom hebben ze ook een herkenbare vissmaak. Als je dat niet prettig vindt, kun je kiezen voor de pillen.

Wanneer omega3 innemen?

Je lichaam maakt zelf een geringe hoeveelheid vetzuren aan. Je komt daarmee dus niet eenvoudig aan de aanbevolen 200 mg per dag.

Een tekort aan omega 3 vetzuren kun je onder andere aan volgende symptomen herkennen:

  • Minder scherp zicht
  • Afname van energie
  • Huidproblemen
  • Veel dorst en veel plassen
  • Ontstekingen
  • Zwakkere spieren

Als je last hebt van één van deze genoemde dingen, is het raadzaam om visolie als voedingssupplement in te nemen.

Zijn er ook bijwerkingen?

Hoewel de voordelen van het slikken van omega 3 capsules duidelijk zijn, blijft het belangrijk je gezonde verstand te gebruiken.

Mensen die gevoelig zijn, of aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen, moeten altijd voorzichtig blijven en de juiste doseringen in acht nemen. Net zoals je dat bijvoorbeeld ook doet bij het gebruik van creatine monohydraat

Bij doseringen van meer dan 3 gram per dag is er bijvoorbeeld kans dat de bloedstolling geremd wordt. Hierdoor kunnen bloedingen gemakkelijker ontstaan.

Mensen die diabeet zijn, moeten ook hoge doseringen voorkomen, omdat de glykemische controle kan verminderen.

Bij mensen die al last hebben van hartfalen kan de inname van omega3 juist een averechts effect hebben. Normaal gesproken zullen de omega3 vetzuren het hartritme stabiliseren. Hierdoor vermindert het risico op hartritmestoornissen. Mensen die echter last hebben van hartfalen, hebben al een hart dat moeite heeft met het rondpompen van het bloed en moeten voorzichtig zijn met het gebruik van visolie.

Als laatste noemen we nog het verband met het ontwikkelen van prostaatkanker. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er mogelijk een verband is dat dit ontwikkelt wordt bij een hoge concentratie omega3 vetzuren in het bloed.

Het is dus altijd belangrijk om je aan de aanbevolen hoeveelheid per dag te houden. Op het moment dat je twijfelt, moet je dit met je huisarts te bespreken.

Daarnaast moet je ook letten op de combinatie van visolie omega 3 en omega 6. Het is allebei een vetzuur, maar omega 6 komt vooral in zonnebloemolie, katoenzaadolie en sojaolie voor. Op het moment dat je lichaam teveel omega6 opgenomen heeft, kan dit de werking van de omega 3 visolie tegenhouden. Een goede balans van vetzuur is dus belangrijk voor een optimale opname van de omega3.

Duurzaamheid

Bij visolie denk je misschien dat de vis speciaal voor dit doel gevangen wordt. Maar de meeste visolie- en omega3 capsules en capsules worden samengesteld uit de bijvangsten van de normale visvangst. Het komt ook voor dat de vis die overblijft na verwerking van het hoofdproduct, gebruikt wordt voor de visolie omega 3 producten. Je moet dan denken aan de snijresten die er zijn nadat de vis tot filet is gesneden.

Supplementen