Toont alle 4 resultaten

Wat is bcaa?

BCAA is een afkorting en staat voor het Engelse ‘branched chain amino acids’. In het Nederlands kan het vertaald worden naar ‘de vertakte keten van aminozuren’.
Aminozuren spelen een grote rol in ons lichaam. Ze maken onderdeel uit van de eiwitten en zijn onmisbaar voor de spieropbouw, neem daarom aminozuur.
De keten heeft drie belangrijke aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Deze zijn onderdeel van de in totaal negen noodzakelijke aminozuren die ons lichaam bevat. Lees hier onder andere over de BCAA werking.

Wat doet bcaa?

Deze drie aminozuren – leucine, isoleucine en valine – vertegenwoordigen samen ongeveer 70 procent van ons totale spiereiwit.
Het heeft dan ook enkele belangrijke functies met betrekking tot de spierontwikkeling.
BCAA aminozuren zorgt er onder andere voor dat eiwitten in ons lichaam omgezet worden naar spieren. Dit zorgt dan voor de opbouw van spiermassa.
Daarnaast zorgen de aminozuren ervoor dat je na een zware fitness training, of andere krachtinspanning, een voorspoedig spierherstel hebt.

Wanneer bcaa innemen?

Eiwitten zijn aminozuren, en een deel daarvan maakt ons eigen lichaam aan. Maar de drie genoemde onmisbare eiwitten, oftewel de aminozuren leucine, isoleucine en valine, kunnen we zelf niet aanmaken. Die moeten we uit onze voeding halen. Als je een gevarieerd eetpatroon hebt, zul je in ieder geval een goede basis hebben. Je kunt in ieder geval proberen zoveel mogelijk eiwitrijk voedsel te eten. Toch kun je het aminozuur wellicht aanvullen.

Bij eiwitrijke voeding kun je denken aan:

 • Peulvruchten;
 • Granen;
 • Eieren;
 • Zuivelproducten;
 • Sojaproducten;
 • Vis.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat dierlijke voeding meer eiwitten en dus ook meer aminozuren bevat dan plantaardige voeding. Wat denk jij? Bevat jouw lichaam voldoende aminozuur?

Ondanks een uitgebalanceerd dieet, kan het in sommige gevallen voorkomen dat je niet voldoende eiwitten uit je voeding haalt om de voorraad BCAA aminozuren in je lichaam aan te vullen. Maar het kan ook zijn dat je lichaam een grotere behoefte heeft omdat je bijvoorbeeld een intensieve (sport) inspanning hebt verricht. Op zo’n moment kan je lichaam meer spiereiwitten afbreken dan opbouwen. Met als gevolg dat je spiermassa afneemt.

Om deze spierafbraak te voorkomen, kun je dit tekort aanvullen met een voedingssupplement. Dan kan BCAA aminozuur helpen.
bcaa poeder

Waar is bcaa goed voor?

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en BCAA’s spelen daar dus ook een belangrijke rol in. BCAA’s hebben een positief effect op de ontwikkeling en het in stand houden van de spiermassa en de spierkracht. Maar ze dragen ook bij aan een goede spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Hierbij is het ook zo dat hoe meer je beweegt, hoe beter de werking van de aminozuren zal zijn. Doordat je spieren beter functioneren wordt er meer zuurstof opgenomen in je bloed. Maar BCAA amino is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je spieren. Het is ook belangrijk voor een goede conditie van je lever, hersenen en het algemene immuunsysteem.

Wat zijn de beste bcaa?

Als supplement is BCAA over het algemeen te krijgen in poedervorm. Ook kun je het als capsules krijgen. Als de BCAA poeder die je koopt zuiver is, dus geen overbodige toevoegingen heeft, kun je ervan uitgaan dat dit een goed product is.

Het is aan te raden de BCAA poeder zo puur mogelijk te kopen, zonder andere ingrediënten, zodat je zeker weet dat er geen zaken inzitten die de werkzame stoffen tegenwerken.

Je kunt BCAA poeder innemen met water net zoals met creatine, maar in vruchtensap lost het ook goed op en dat maakt het makkelijk drinkbaar. Het is beter om het niet met eiwithoudende zuiveldrank in te nemen.

Bij de dosering is het belangrijk dat je de aanbevolen hoeveelheid van de verpakking aanhoudt. Er is dan ook een maximum van 60 gram per dag van toepassing.

Waar is bcaa te verkrijgen?

BCCA amino kun je online bestellen bij diverse aanbieders die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen voor sporters, bijvoorbeeld bij body en fit of XXL Nutrition. Er zijn ook fitnessscholen die een assortiment aan hun leden aanbieden. Daarnaast is er ook voldoende aanbod bij de diverse drogisterijen.

Er is keuze uit diverse hoeveelheden per zak of pot. De prijzen variëren natuurlijk ook per merk en aanbieder. Je kunt zelf een keuze maken welk merk je het meest aanspreekt. Ben je benieuwd naar de BCAA werking, lees dan snel verder!
bcaa werking

Zijn er bijwerkingen?

De BCAA werking kan nadelen hebben. Het is vooral belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen dosering per dag.

De bijwerkingen die je eventueel kunt verwachten zijn niet ernstig, maar kunnen wel hinderlijk zijn. Zeker als je voor een belangrijke sportprestatie aan het trainen bent en je een zo goed mogelijke conditie wilt hebben. Maar gebruik je het product goed, dan is er een prima BCAA werking

De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Onrustig slapen, of onderbroken slaap;
  BCAA aminozuren onderdrukt de afgifte van serotonine, waardoor onder andere je pijnprikkels minder worden. Dat is gunstig tijdens een training, maar het is ook van invloed op het regelen van je slaap. Als je BCAA laat inneemt, dus net voordat je gaat slapen, kan dit nog een uitwerking hebben op je nachtrust.
 • Invloed op je bloedsuikerspiegel;
  Dit is vooral belangrijk om te onthouden als je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan. Stop tijdig met inname zodat de BCAA aminozuren geen invloed heeft op de bloedsuikerconcentratie voor, tijdens en na een operatie.

Supplementen